Architectuur

De jaren ’30 zijn de bakermat van de moderne architectuur. Dat laten we graag terugkomen in onze ontwerpen. Nieuwbouw, verbouw en historische architectuur, met een scherp oog voor duurzaamheid.

Nieuwbouw

U heeft een kavel gekocht. En nu? U heeft ongetwijfeld idee?n in uw hoofd. Architectenbureau Claassens zet uw idee?n op papier en maakt uw plannen concreet. Vanuit onze ervaring met nieuwbouw zorgen we ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan. We begeleiden u letterlijk van het eerste gesprek tot en met de laatste steen. Hoewel we een lichte voorkeur hebben voor de ‘jaren 30 stijl’, waarbij we oude elementen in een modern jasje gieten, draaien we ook onze hand niet om voor een hypermoderne woning van de toekomst?

Verbouw

Ruimte tekort? Tijd voor een nieuwe indeling? Of toch een keer die aanbouw met kookeiland? Ook voor verbouwingen zit u goed bij Architectenbureau Claassens. Wij werken zowel voor particulieren als voor zakelijke opdrachtgevers. Wat uw wensen ook zijn, wij komen tot een creatieve oplossing. We houden hierbij rekening met alle belangrijke vragen. Zijn er vergunningen nodig? Passen de plannen binnen het door u gestelde budget? Architectenbureau Claassens helpt u behalve met een creatief ontwerp ook met de uitvoering. Bijvoorbeeld met het vinden van een goede aannemer?

Historische architectuur

Nieuw in een oud jasje. Of is het oud in een nieuw jasje? Wat in ieder geval als een paal boven water staat is onze passie voor oude historische gebouwen. Of dit nu Rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten zijn; Architectenbureau Claassens bouwt en verbouwt in de oorspronkelijke stijl van het hoofdgebouw. Met onze kennis van historische gebouwen verbouwen we deze op moderne wijze. Hierbij houden we rekening met huidige regelgeving, maar kijken we ook naar zaken als comfort, energiebesparing en technische mogelijkheden.?

Duurzaamheid

Duurzaamheid loopt als een rode draad door onze bedrijfsvoering. Hoe kan het anders in de tijd waarin we leven? Isolatie, zonnepanelen, 0 op de meter: we nemen alles mee in onze ontwerpen. Wat veel mensen daarbij onderschatten is de materiaalkeuze. Wij kijken hierbij ook naar de toekomst. Een fraaie wit gestucte gevel kan er prachtig uitzien. Maar hoe zit dat over een aantal jaar? Misschien is baksteen een betere keuze. Kortom, we kijken bij elk detail naar de duurzaamheid. Niet alleen nu, maar zeker met het oog op de toekomst.

Stappenplan

Onze werkwijze

1. Onderzoek

2. Ontwerp

3. Kosten

4. Vergunning

5. Technisch ontwerp

6. Uitvoering

Voordat we starten met ontwerpen onderzoeken we welke mogelijkheden of onmogelijkheden betrekking hebben op de situatie. Hiertoe bestuderen we het bestemmingsplan, de welstandsnota en een eventuele monumentenverordening bestuderen. Tevens kijken we of er nog andere vergunningen nodig zijn, want niet voor ieder onderdeel binnen een bouwplan is een vergunning nodig. Vervolgens vragen we de originele tekeningen van de bestaande toestand op bij de gemeente. Als die reeds in uw bezit zijn, dan ontvangen we die graag. Relevante delen van de woning worden vast ingemeten en op basis van de bestaande tekeningen en de inmeting worden tekeningen gemaakt van de bestaande toestand.
In het schetsontwerp vertalen we jullie wensen naar een ruimtelijk beeld. Het ontwerp wordt besproken en eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Aan de hand van de wensen en het ontwerp, bepalen wij in deze fase of we binnen de vergunningsvrije grenzen blijven. Vervolgens wordt het schetsontwerp uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Hierbij zetten we de tekeningen van het schetsontwerp in de computer en worden technische problemen geconstateerd. De verschillende materialen en de constructieprincipes worden in deze fase bepaald. De gekozen oplossingen en materialen kunnen invloed hebben op het ontwerp. Tot slot krijgt u een definitief, meer gedetailleerd ontwerp. Eventuele constructieve vraagstukken worden aan een extern ingenieursbureau voorgelegd. Er worden belangrijke details getekend die bijvoorbeeld nodig zijn voor de aanvraag van de vergunning. Het definitieve ontwerp wordt getoetst aan het bouwbesluit en alle relevante zaken hieruit worden op de tekening gezet.
In deze fase ontvangt u een heldere begroting van de kosten. Hierbij gaan we uiteraard uit van het vastgestelde budget. Let op: het klinkt vanzelfsprekend, maar een architect kost ook geld. Sommige mensen vergeten deze post in het totale budget op te nemen.
De tekeningen van de bestaande toestand en het definitief ontwerp vormen samen de set waarmee de vergunning zal worden aangevraagd. Ons bureau vraagt voor jullie de omgevingsvergunning aan en verzorgt daarbij alle tekeningen en eventuele documenten die nodig zijn. Ook onderhouden we de contacten met de gemeente. Aan de vergunningaanvraag zijn legeskosten verbonden die terug te vinden zijn op de website van de gemeente. De legeskosten worden niet meegenomen in de offerte omdat deze per gemeente verschillen en afhangen van de hoogte van de bouwsom.
Als het definitief ontwerp helemaal klaar is en we hebben de aannemer geselecteerd, gaan we de fase van het technisch ontwerp in. In deze fase worden de tekeningen en de details op product- en materiaalniveau door ontworpen. Het doel is dat de aannemer met behulp van deze tekeningen, alle materialen en producten in de juiste afmetingen kan bestellen. Vervolgens is het tijd om met de bouw te starten.
Het is bijna zo ver. De bouw of verbouw gaat beginnen. Nog even en uw dromen en wensen worden werkelijkheid. Architectenbureau Claassens begeleidt u tijdens het gehele proces, dus ook tijdens de uitvoeringsfase houden we een vinger aan de pols. Zo zijn we onder andere aanwezig bij de bouwvergaderingen en onderhouden we het contact met de aannemer. We zullen u periodiek op de hoogte houden van de vorderingen en ontwikkelingen. Zodra de aannemers klaar is, is het tijd om samen de oplevering te bekijken en te beoordelen. Indien nodig zullen we de aannemers wijzen op punten die nog moeten worden opgepakt.

Uitgelichte projecten

Bekijk hier een selectie van projecten die we in het verleden hebben gerealiseerd. We hebben geprobeerd een gevarieerd aanbod te laten zien. Zoekt u een bepaald project dat er niet tussen staat? U kunt altijd contact met ons opnemen.

Villa Lichtenberg, waar jarenlang het ziekenhuis stond

Lees meer

Totale verbouwing woonhuis jaren '80

Lees meer

Compact duinhuis met oud karakter en alle gemakken

Lees meer