Interieurprojecten

Bekijk hier een selectie van projecten die we in het verleden hebben gerealiseerd. We hebben geprobeerd een gevarieerd aanbod te laten zien. Zoekt u een bepaald project dat er niet tussen staat? U kunt altijd contact met ons opnemen.

Twee-onder-een-kapwoning Laren: keuken aan de tuin

In deze prachtige twee-onder-een-kapwoning uit 1932 waren er door de jaren heen toch een aantal onhebbelijkheden geslopen. Zo was het kookgedeelte van de keuken in schaduw verborgen tussen een washok en een weinig functioneel keukenblok, onhandig gepositioneerd midden in de woonkamer. De bestaande glazen uitbouw verloor licht door de naastgelegen schuur c.q. garage en de kozijnen van diezelfde uitbouw sloten niet goed aan, met kieren en tocht als gevolg.

Bij de verbouwing is als eerste de grote schuur weggehaald. De vrijgekomen ruimte is voor een deel gebruikt voor de uitbreiding van de woonkamer, het resterende deel is tuin geworden. De puien, die eerst haaks op elkaar stonden, werden in een nieuw kleurtje gestoken en vormen nu één grote pui over de gehele breedte. Vervolgens kreeg de fraaie moderne keuken een plekje rechts in de uitbouw met uitzicht op de mooie groene tuin – want dat was het doel – en de bijkeuken kreeg een aparte kamer op de plek van de oude keuken. De verbrede uitbouw is extra verlicht met dakramen en afgewerkt met een strakke Travertin vloer.

Door de renovatie is er nu licht en ruimte met een praktische indeling van de woonkamer en keuken, alles in een moderne stijl. Met het hergebruiken van de pui is een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd, zijn de kieren in de kozijnen verdwenen en door de goede samenwerking met de aannemer duurde de daadwerkelijke verbouwing niet tien weken, maar slechts zes weken.

Herenhuis in Hilversum: verbouwen met respect voor bestaande architectuur
Interieur moderne keuken Hilversum

Dit herenhuis in Hilversum stamt uit 1905.

Met een goede spoorverbinding vanuit Amsterdam, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en de prachtig natuur groeide het aantal welgestelde inwoners in Hilversum snel. Aan de bouw besteedden de nieuwe inwoners veel geld. Er verrezen vele fraaie villa’s en herenhuizen, arbeiderswoningen en woningen voor de nieuwe middenstand.

De wens
Bij aankoop van dit herenhuis was alles recentelijk verbouwd. Alles behalve de achterkant van het pand. De keuken was gescheiden van de serre, waardoor de ruimtes benauwd voelden en donker oogden. De opdrachtgever – een gezin met twee kinderen – wilde niet meer met de maaltijden elke keer van de ene ruimte naar de andere ruimte hoeven gaan. Ze wilden licht en ruimte.

Om de verbouwingskosten binnen te perken te houden, was het eerste plan om alleen de muur open te breken, de deur weg te halen en de rest zo te laten. Maar tijdens de ontwerpfase en de kostenanalyse veranderde die wens gaandeweg om toch voor de lange termijn te gaan: het optimaal benutten van de beschikbare ruimte binnen het bestemmingsplan en het omtoveren van de keuken en serre naar één modern ruimtelijk geheel.

De serre en de keuken dus in zijn geheel afbreken en alles opnieuw opbouwen. Wel meer kosten in zijn totaliteit, maar veel meer waarde voor het bestede geld.

Materialen
In anderhalf jaar tijd hebben we het hele voorbereidingstraject doorlopen. Een normale doorlooptijd waarin we stapsgewijs tot een definitief ontwerp en begroting komen, de vergunningen aanvragen en de productie- en materiaalkeuze. Bij deze verbouwing koos de opdrachtgever voor een strakke gietvloer, een design keuken van Voortman en aluminium kozijnen met een harmonicapui voor meer verbinding met de tuin.

Met de oneindige keuzemogelijkheid bij de kozijnenfabrikant is het vaak lastig om een eenduidige stijl te behouden. Dat was ook hier een uitdaging. Uiteindelijk hebben we in overleg met de opdrachtgever en de fabrikant drie verschillende kozijnen geselecteerd (de dubbele deur, de pui en de raamkozijnen) die dicht bij elkaar lagen qua dikte en look & feel, om zo toch een consistente stijl te creëren.

Begeleiding tijdens de verbouwing
Bij de laatste stap van het voorbereidingstraject maken we een technisch ontwerp. Dat ontwerp is ook een goed referentiekader tijdens de uitvoering. Het gebeurt regelmatig dat de aannemer een snellere route naar zijn afronding gevonden heeft, maar dit heeft bijna altijd ergens anders consequenties. Daarom lopen we veelvuldig met een elektronisch meetapparaat en het technisch ontwerp rond bij de uitvoering. Puur om te controleren of alles nog op maat is en dat is nodig ook.

In dit geval kwamen we er tijdig achter dat de aannemer een groter deel van de oude muur had laten staan, waardoor de keuken meer naar voren kwam dan in het technisch ontwerp. Maar de nis aan de zijkant, waar de koelkast in moest komen, bewoog natuurlijk niet mee. Samen met de aannemer hebben we daar uiteindelijk een goeie oplossing voor gevonden.

Het eindresultaat
Binnen is er nu een zee van ruimte en licht, met een modern design en buiten is er slechts één dakniveau, met een mooi dakterras. De geïntegreerde stijlelementen uit de periode van 1905, zoals de donkere kozijnen en het witte stukwerk, sluiten mooi aan bij de oorspronkelijke stijl van de voorkant van het herenhuis. En ondanks de moderne uitstraling in de keuken, zijn ook hier subtiele verwijzingen naar vroegere tijden te vinden, zoals het grote keukenraam met daarboven de drie kleine raampjes.

De opdrachtgever was erg blij met het eindresultaat en we vierden de oplevering dan ook met een smaakvolle champagne.

,,We hebben precies gekregen waar we voor gekozen hadden en met Arthur’s goede planning, aanvraag van de vergunningen en begeleiding bij de uitvoering, scheelde dat een hele hoop stress.’’

Ingrijpende verbouwing in Naarden

Deze woning in Naarden (bouwjaar 1975) was toe aan een ingrijpende verbouwing. Om de woning aan de huidige bouwkundige eisen en de eisen van de opdrachtgevers te laten voldoen is deze van binnen helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. De garage is getransformeerd tot een grote woonkeuken met een lichtstraat in het dak en een nieuwe pui in de voorgevel. De grote woonkeuken vormt voortaan het hart van het huis, waar het gezinsleven zich voornamelijk afspeelt. Het lange kookeiland heeft veel licht dat door de lichtstraat naar binnen schijnt. De ouderslaapkamer doet met de nieuwe indeling denken aan een luxe hotelkamer. Net wakker, loop je de badkamer-en-suite in om de dag met een heerlijk bad of een lekkere douche te beginnen. De trap naar de verdieping is op maat gemaakt en de ge?ntegreerde opbergkast biedt plek voor alle sportspullen, jassen en schoenen.

Keuken naar de achterzijde en optimaal zicht op de tuin

De begane grond van deze woning in Hoogland kende een klassieke indeling met de keuken aan de voorzijde en de woonkamer aan de achterzijde. De wens was een nieuwe plattegrond te ontwerpen waarbij de aanbouw aan de zijkant van het huis ook meegenomen zou worden. Door de wanden weg te breken ontstaat intern een grote ruimte waardoor het mogelijk werd de keuken naar de achterzijde te verplaatsen. In de hoek tussen de woonkamer en de keuken was een stalen kolom noodzakelijk. Hierdoor konden we in de hoek een nieuwe pui doortrekken. Het resultaat: optimaal uitzicht over de tuin.

Veel meer ruimtelijke beleving

Deze villa is gebouwd aan de rand van de Grote Heide in Venlo. Grote raampartijen omkaderen scenes uit het mooie landschap en laten veel licht binnen. De facilitaire ruimtes zoals de berging, een meterkast, een toilet en de trap staan als een functioneel centrum midden in de grote ruimte. Dit is direct een soort ?room divider? ?tussen de voor- en achterkamer. Hiermee ontstaat een enorme ruimtelijke beleving die het weidse landschap weerspiegelt.

Natuurlijke elementen water, aarde en lucht voor kantoorverdieping

Bij de vormgeving van deze plattegrond stond het thema natuur centraal. Het thema komt tot uitdrukking in de vormgeving van de verschillende inrichtingselementen. In het secretariaatsmeubel zijn roestig cortenstaal (aarde) en turquoise kleurige glasbrokken (water) verwerkt. Voortbordurend op dit thema is de scheiding tussen pantry en cursusruimte voorzien van een half transparante bomenprint en zijn de akoestische schotten tussen de werkplekken voorzien van een afbeelding van riet. Het plafond is open gelaten vanwege maximale flexibiliteit, maar helemaal blauw geschilderd als verwijzing naar de blauwe lucht.

Bakkerij met woonhuis getransformeerd naar 2 ruime woningen

Aan de Singel in Bussum staat een bijzonder pand. Het is in 1920 gebouwd als bakkerij, met links de winkel en rechts de woning van de bakker. In de loop der jaren is het gebouw meerdere keren ingrijpend verbouwd. Het heeft veel verschillende functies gehad. Het pand bleek over zoveel ruimte te beschikken dat we het in twee delen hebben gesplitst. Nu zijn het twee woonhuizen met beide hun eigen karakter en daardoor zeer aantrekkelijk. De rechter woning heeft op de begane grond de woonkamer en de keuken. Aan de achterzijde bevinden zich 2 slaapkamers, een badkamer en een patio. Hierboven een volledige verdieping met 3 slaapkamers en nog een badkamer.

De linker woning heeft op de begane grond de woonkamer met een grote woonkeuken aan een patio. Op de verdieping bevinden zich nu 3 slaapkamers met een aparte badkamer en een ouderslaapkamer met een badkamer en-suite aan een ruim dakterras.?

Beide woningen bieden een zee van ruimte midden in de stad.?