Architectuurprojecten

Bekijk hier een selectie van projecten die we in het verleden hebben gerealiseerd. We hebben geprobeerd een gevarieerd aanbod te laten zien. Zoekt u een bepaald project dat er niet tussen staat? U kunt altijd contact met ons opnemen.

Villa in Bussum: verduurzaming met behoud van karakter

Deze villa aan Gooiberg in Bussum kende (te) veel ruimten. Arthur Claassens: ‘Veel verblijven, die steeds onderbroken werd door muren.’ Herindeling heeft geleid tot een grote leefruimte, met behoud van de kamer en suite om gescheiden gebruik met gasten mogelijk te maken.

In hun ontwerp werken de architecten van Bureau Claassens elk bouwkundig detail tot in de puntjes uit. ‘Wij willen onze opdrachtgever niet confronteren met keuzes waarover hij on the spot moet besluiten, of gevolgen die pas bij de bouw duidelijk worden. We betrekken de bewoners intensief bij het ontwerp. De bewoners van deze villa bijvoorbeeld hebben al op de tekeningen kunnen zien hoe dik de muren zouden worden, hoe balken zouden worden onttrokken aan het zicht, enzovoort.’

Met de verbouw is in deze villa tegelijk een verduurzamingsslag gemaakt. Schuimbetonnen vloeren, een verwarminsinstallatie die gebruik maakt van een warmtepomp, optimaal geïsoleerde gevels, zonnepanelen: het is allemaal terug te vinden. Arthur Claassens: ‘Maar tegelijk hebben we alle aandacht voor bijvoorbeeld de voegen van de buitenmuren die dit pand zo karakteristiek maken. Ook de bouw volgen wij intensief. Alleen op deze wijze komen we tot het droomhuis voor de opdrachtgever.’

 

Villa Lichtenberg, waar jarenlang het ziekenhuis stond

Op de Lichtenberg in Amersfoort stond jarenlang het ziekenhuis. Bij de afbraak van dit ziekenhuis ontstond een schitterende nieuwe woonlocatie in de stad Amersfoort. De klant had een optie op een perceel en schakelde mij in voor een ontwerp. De eerste stap was een schetsontwerp met als basis hun programma van eisen. Tijdens de analyse heb ik intensief gekeken naar de verschillende relaties tussen de functies. De wens was namelijk om twee verschillende ruimtes in huis te maken. E?n ruimte voor de ouders en een ruimte voor de kinderen. Met de keuken en de woonkamer als centrale (gezamenlijke) ruimte.
Dit centrale uitgangspunt is sculpturaal tot uitdrukking gekomen in een ontwerp met ?verschillende huisjes?.

Totale verbouwing woonhuis jaren ’80

Dit woonhuis in Hilversum stamde uit de jaren tachtig en was geschakeld met het buurpand. Vrijwel alles aan zowel binnen- als buitenzijde van het huis is ingrijpend gewijzigd. De gevels zijn voorzien van een stuclaag en een houten bekleding om te laten zien dat het pand uit twee volumes bestaat met een centraal trappenhuis. Aan de achterzijde zijn op de verdieping balkons toegevoegd zodat de slaapkamers op de 1e verdieping ook een connectie krijgen met de tuin aan de achterzijde. Ook de hele begane grond is veranderd. De keuken en de woonkamer staan veel beter in verbinding omdat bepaalde muren zijn gesloopt en/of verplaatst. Het geheel is nu veel meer afgestemd op het gebruik.

Compact duinhuis met oud karakter en alle gemakken

Zon, zee en strand roepen bij velen herinneringen aan vakantie op. In de vorige eeuw was het leven op het strand niet zo romantisch, er moest gewerkt worden. Door het toepassen van oud hout en de unieke ligging, krijgt het door Claassens ontworpen strandpaviljoen, het karakter van een strandjutterhuisje. De inrichting is compact, vergelijkbaar met een schip, en het is voorzien van alle gemakken van deze tijd.

Twee maanden later pas stoken door aanbouw en isolering

Het huis aan de Kamerlingh Onnesstraat stamt uit de jaren 50 waarin vloeren en wanden vaak nog niet van isolatiemateriaal werden voorzien. Met de gerealiseerde verbouwing hebben we aan de zijkant een moderne vorm toegevoegd. Met een relatief kleine aanpassing qua volume, oogt het toch als een flinke ingreep. Dit komt vooral doordat we de interne positie van de keuken konden wijzigen. Verder is de gehele woonkamer op de schop gegaan. Er zit een nieuwe betonvloer in met vloerverwarming. Fraai voor het oog, maar ook voor de energierekening. Door de goed ge?soleerde begane grondvloer, hoefde de opdrachtgever pas in november te gaan stoken. Normaal was dat al in september?